Üretici ya da gönderici firmaların başlıca sorumlulukları;
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Alma
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge uyarınca Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank-konteyner/taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmelerin, Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB) almak zorundadırlar. Aynı ticari unvan altında faaliyet gösteren Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanmamış ve tescil edilmemiş merkez adreslerinin haricindeki şube, temsilcilik, bayi ve benzeri işletmeler adreslerinin bulunduğu Bölge Müdürlüklerinden her bir yer için ayrı ayrı TMFB almak zorundadır.
Sınıf 1, Sınıf 6 ve Sınıf 7 kapsamındaki tehlikeli maddelerle iştigal eden işletmeler, herhangi bir işlem miktarına bağlı olmaksızın Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadırlar.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Bulundurma
30.06.2015 tarihi itibariyle Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamındaki faaliyetleri gerçekleştiren her işletme, işletmelerin tehlikeli malların karayolları ile taşıması, bununla ilgili olarak ambalajlanması, yüklenmesi ve doldurma ile boşaltma işlemlerinde kişilerin, mülklerin ve çevrenin korunması amacıyla riskleri azaltma konusunda yardımdan sorumlu olarak bir ya da daha fazla güvenlik danışmanı istihdam etmesi veya Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı hizmeti alması zorunludur.
UN Numarası Verilerek Sertifikalandırılmış Ambalajların Kullanılması
Bir tehlikeli maddenin taşınabilmesi için öncelikle kullanılacak paketin, ADR kriterlerine uygun olarak üretilmiş ve Bakanlıkça veya ADR’ye taraf bir ülkenin yetkili otoritesince yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından test edilip UN Numarası verilerek sertifikalandırılmış olan ambalajların kullanılması zorunludur.
İşaretleme ile İlgili Sorumluluklar
Ürün ambalajları, tehlikeli maddeye ait ‘UN numarası’ ve ilgili tehlikeli maddenin tehlikesini gösteren ‘tehlike etiketi’ ile işaretlenmelidir.
İçinde çevre için tehlikeli madde içeren paketlerin üzerine ‘Çevre İçin Zararlı Madde’ etiketi ayrıca yapıştırılmalıdır.
Elleçlenmesi ve istiflenmesi daha kolay bir birim oluşturacak şekilde birleştirilen, bir veya daha fazla dış ambalaj içeren ambalajlar üzerine ‘Dış Paket (Overpack)’ etiketi ile işaretlenmelidir.
İçlerinde sıvı içeren dış paketlere, paketlerin her iki tarafına, okların uçları paketin üste gelmesi gereken tarafı gösterecek şekilde ‘Yön Okları’ yapıştırılmalıdır.
Zarar görmüş hasarlı, sızdıran veya uygun olmayan tehlikeli malların kurtarılması veya tasfiyesi amacıyla yeni bir ambalaj kullanıldığında, bu ambalajların üzerine ‘Kurtarma Ambalajı (Salvage)’ etiketi yapıştırılmalıdır.
ADR Taşıma Evrakı ile ilgili sorumluluklar:
Taşıma evrakının üzerinde;
UN-Numarası
Maddenin veya nesnenin resmi adı/tanımlaması
Sınıflandırma Kodu (Örneğin 2,3,5.2,6.1, 9 vb. olabilir)
Paketleme grubu (varsa)
Tünel Kısıtlama Kodu
Ambalajların sayısı ve tarifi
Tehlikeli maddenin toplam miktarı
Gönderenin bilgileri
Alıcının bilgileri
İlave bilgiler/ İstisnalar/ Özel durum (varsa) yer alması zorunludur.